Bel ons

Chronosphere | Empathie voor dementie

Een onvergetelijke verbinding

Als verzorgende in het hoofd van een dementie patiënt stappen en ondergaan hoe het leven er voor hem uit kan zien. Dat is iets wat erg indrukwekkend is en de manier van zorg kan veranderen. Een concept, uitgewerkt door IJsfontein in een container, welke middels virtual reality en volumetric video makkelijker naar de gebruikers kan komen. 

Dit project vindt zijn oorsprong in 2012, alweer ruim 10 jaar geleden. In samenwerking met verschillende zorginstellingen en universiteiten heeft IJsfontein een reizende interactieve exhibit ontwikkeld; Into D’mentia. De, in een container verplaatsende exhibit, heeft als doel om begrip op te brengen voor mensen met dementie. Met audiovisuele middelen wordt een interactief verhaal verteld. De slimme inrichting geeft mantelzorgers en familieleden een duidelijk beeld van de belevingswereld van mensen met dementie. 

Een belangrijk onderdeel van de exhibit is de persoonlijke interactie welke ontstaat tijdens de beleving. Door een 2D projectiescherm en reactie bij interactie heeft de bezoeker het gevoel écht aangesproken te worden door een “familielid”. 

Into D’mentia laat mensen dementie ervaren. Ik heb ervaren hoe onveilig, eenzaam, verward en verdrietig je je kunt voelen als je je niet begrepen, gehoord en gezien voelt.“ 

 – reactie van een bezoeker.

Omdenken

Gezien deze mooie reactie, welke goed samenvat hoe de beleving ervaren wordt, is de wens om het aan zoveel mogelijk bezoekers aan te bieden groot. Echter is het een logistieke uitdaging om de container te verplaatsen. Vandaar dat er is gekeken naar een oplossing om dezelfde beleving en impact makkelijker én onder een grotere groep bezoekers te kunnen verspreiden. Hiermee ontstond het idee om de exhibit na te bouwen in virtual reality. Maar hoe wordt de persoonlijke interactie in virtual reality verwerkt, waarbij het realisme hoog genoeg is om geloofd te worden?

Sprongetje over de Uncanny Valley

Waar er in de fysieke cabine gebruik gemaakt werd van een 2D projectiescherm, is het in de virtual reality omgeving belangrijk om de gebruiker het gevoel te geven alsof hij écht aanwezig is. De combinatie van 3D en 2D zou dit verstoren, dus moest er een oplossing komen om de persoonlijke interactie in 3D te ontwikkelen.

Om te voorkomen dat de gebruiker een verontrustend gevoel ervaart, als reactie op niet-menselijke figuren zoals levensechte computergegeneerde personages, moest er gekeken worden hoe dit ondervangen kon worden. Volumetric video is de perfecte oplossing!

Volumetric onder de loep genomen

Samen met IJsfontein hebben we, voor het Chronosphere onderzoek, gekeken hoe het gebruik van volumetric video kon bijdragen aan de impact van Into D’mentia VR. Voor dit onderzoek is de volgende vraag opgesteld; Biedt het gebruik van volumetric captured acteurs een grotere geloofwaardigheid dan het gebruik van traditionele video in een 3D VR omgeving?

Om de geloofwaardigheid van de volumetric captured personages te vergroten worden ze ook daadwerkelijk onderdeel van de omgeving. Zo lopen ze door de ruimte, praten ze tegen de gebruiker bij bepaalde handelingen en maken ze gebruik van de keuken. In combinatie met de levensechtheid en de emoties van een volumetric captured persoon wordt de mate van impact vergeleken als met die van de fysieke cabine.

Chronosphere werpt zijn vruchten af

De combinatie van de levensechtheid en emotie van de volumetric captured personages, de simpele interactie en de alledaagse handelingen zijn het perfecte recept voor een geslaagd prototype voor Into D’mentia VR met als resultaat dat de gebruiker gelooft in zijn eigen perspectief én mooie reacties als resultaat.

Het komt echt binnen. Zo goed als de cabine.”

– reacties van bezoekers.

Er zijn in totaal al twee opeenvolgende versies gemaakt van Into D’mentia. Na een remake van de container met een eerste virtual reality beleving is er vanwege het succes en de positieve reacties besloten om een tweede versie te maken. Maar naast de positieve reacties, is de tweede versie deels het gevolg van het succes van de volumetric video in de virtual reality beweging, zo mogen we Hayo Wagenaar van IJsfontein geloven. 

Jouw eigen onvergetelijke verbinding maken?

Volumetric video en training is een gouden combinatie. Door de levensechtheid van de personages wordt de gebruiker volledig in de training meegenomen worden en in zijn eigen perspectief geloven. De opties hiervoor zijn eindeloos. Zelf een training die ontwikkeld moet worden, in combinatie met AR, VR of volumetric video? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met u mee! 

Mede mogelijk gemaakt door Metropool Regio Eindhoven en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

20-03-2023
, ,