Bel ons

Een virtueel museum voor empathie en begrip voor migranten vrouwen

Being There, Chronosphere | Universiteit van Monterrey | Breda University of Applied Sciences | Lamentos Escuchados.

Kunnen we meer empathie en een beter begrip van ruimte en thuis creëren door volumetric karakters toe te voegen in virtual reality. Dat is precies wat Being There onderzocht heeft. Being There, het eerste virtuele museum voor migrantenvrouwen. 

Being There is een virtual reality museum gebouwd om de verhalen te delen van Latijns-Amerikaanse migranten die door Mexico trekken om naar de Verenigde Staten te komen. De VR-ervaring is gebaseerd op echte verhalen van vrouwen die verblijven in het migratiecentrum Lamentos Escuchados (het enige migratiecentrum voor vrouwen in Monterrey, Mexico) vlak voordat ze de grens oversteken. 

De huidige ruimte werd opgemeten en gedocumenteerd om in VR identiek te kunnen worden nagebootst. Het doel van het creëren van de huidige ruimte, inclusief de interactie met de verhalen van de vrouwen, is om mensen zich bewust te laten worden van de situatie. Daarnaast hielp dit de ontwerpers om een verbeterde ruimte te kunnen creëren. 

Het ontwerp van de ideale ruimte werd ontwikkeld via participatieve ontwerpbenaderingen, onder andere door middel van onderzoek en interviews met de vrouwen. Het doel van de ideale ruimte was het vergroten van empathie door te laten zien hoe een ruimte kan worden getransformeerd (als er donaties worden gegeven) en wat dat betekent voor immigrantenvrouwen.

Het verhaal van de migratie, hun levensuitdagingen en de idealen worden via deze VR-ervaring gedeeld door te laten zien wat thuis voor hen betekent. In dit VR-museum wordt de mogelijkheid geboden om de realiteit van deze vrouwen te ervaren om empathie te creëren en hopelijk de steun te krijgen die de gemeenschap nodig heeft.

Om een realistischer beeld van de migrantenvrouwen en hun kinderen te schetsen zijn er volumetric karakters toegevoegd, welke de moeder en het kind vertegenwoordigen. Op deze manier willen we de empathie vergroten en meer bewustzijn creëren over migrantenvrouwen, hun perceptie van thuis, hun ruimtelijke behoeften en idealen. 

De virtual reality experience is ontwikkeld in een samenwerking tussen de Universiteit van Monterrey (UDEM, Mexico), Breda University of Applied Sciences (BUAS) en Lamentos Escuchados.

Mede mogelijk gemaakt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Metropool Regio Eindhoven, 4DR Studios en Effenaar.

, ,