Bel ons

ADVAITA in Maelstrom 

ADVAITA in Maelstrom, Chronosphere | Chagall

Chagall is een Nederlandse zangeres, kunstenaar, performer, muzikant, en early adopter van de MI·MU Gloves. Met haar unieke stijl van elektronische muziek en performance, heeft ze in korte tijd veel aandacht gekregen in de muziekwereld. Chagall heeft opgetreden op grote internationale festivals en heeft inmiddels haar eigen fanbase opgebouwd. Ze maakt gebruik van multimedia en technologie om haar optredens te verrijken en creëert zo een onvergetelijke ervaring voor haar publiek. Met haar innovatieve aanpak is Chagall een artieste om in de gaten te houden!

Bij veel elektronische optredens is de relatie tussen beweging en het geluid grotendeels verdwenen en daarmee ook de menselijkheid en connectie tussen de performer en het publiek. In haar ADVAITA-project gebruikt Chagall nieuwe motion-capture technologie zoals de MI·MU Gloves en het Xsens-pak als een controller. Ze brengt zo menselijke expressie terug in de performance van muziek en visuals. Door intuïtieve lichaamstaal en beweging te kunnen gebruiken voor het spelen van haar muziek, kan ze zich vrij bewegen over het podium en het publiek recht in de ogen kijken, zonder de barrière van een laptopscherm. 

Het onderliggende uitgangspunt in al het werk van Chagall is om een betekenisvolle connectie te creëren tussen de muzikant en het publiek en specifiek om de performance van elektronische popmuziek menselijker, meer visueel en meeslepender te maken. Voor de track ‘In Maelstrom’ heeft Chagall gebruik gemaakt van Volumetric Capture. 

Helaas heeft er door de COVID-19 pandemie maar eenmalig een optreden plaatsgevonden. Vanwege deze reden is er met name technisch onderzoek gedaan. Tijdens de pre-productie leek het in eerste instantie lastig om outfits te vinden die goed op beeld werkte. Hierbij is de keuze gemaakt om te experimenten met kleding met veel textuur en los haar om de beweging hiervan te behouden. Deze keuzes bleken zeer goed uit te pakken, waarbij je juist door de beweging van de kleding en het haar de real-world physics in de volumetric opname zag. 

In de post-productie is veel geleerd over het editen van meerdere volumetric shots achter elkaar, om beelden te kunnen genereren voor de volledige track. Er is veel getest en geëxperimenteerd met het tegelijkertijd live en real-time besturen en manipuleren van de volumetric beelden. Helaas is uiteindelijk de beslissing gevallen dat er op dat moment geen real-time interactie kon bestaan met de volumetric opname tijdens de liveshow van Chagall. Als oplossing is de scène vooraf bewerkt, waarbij er op basis van de audio reactieve elementen reageerden op de track in de volumetric. Doordat er tegenwoordig meerdere post-productie tools zijn om volumetric beelden te bewerken, zoals de 4Dfx software van 4Dviews, zou de uitkomst van dit onderzoek wellicht anders zijn geweest in deze tijd. En met de razendsnelle ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van het live streamen van volumetric beelden, zien wij een real-time interactie in de toekomst niet als onmogelijk.

ADVAITA In Maelstrom is een project van Chagall en Breda University of Applied Sciences.

Mede mogelijk gemaakt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Metropool Regio Eindhoven, 4DR Studios en Effenaar.

,