Bel ons

Dwalen in de mixed reality wereld van Essen 1887

Wereldprimeur plaatst stadsgeschiedenis voor het voetlicht

De ambitieuze opdracht: creëer een unieke toeristische trekpleister voor het centrum van de stad Essen in het Duitse Ruhrgebied. Het resultaat: een city tour die lang vervlogen tijden laat herleven. Zonder teletijdmachine, maar met de allernieuwste mixed reality technieken. Het bevlogen internationale team -inclusief 4DR Studios- maakt die ambities interactieve waarheid. Welkom in Essen 1887!

Een baanbrekend project. Zo mag je Essen 1887 gerust noemen. Want waar anders leer je een stad kennen door naar haar verleden te reizen? Opdrachtgever voor de interactieve tour is Visit Essen, zeg maar de Essense variant van onze VVV. Om het stadscentrum uniek op de kaart te zetten, zocht Visit Essen de samenwerking met Neonreal, gespecialiseerd in augmented, virtual en mixed reality-projecten. Op hun beurt betrok Neonreal 4DR Studios bij het project en zo ging het balletje rollen. 

Technieken van nu, gevoel van toen

Scenarist en regisseur Florian Siebert schreef het script, bekende Duitse acteurs als Henning Baum doken als avatars in de huid van historische figuren. Kostuumontwerpers en visagisten creëerden de negentiende-eeuwse look and feel. Met de allernieuwste technieken werden bijzondere voorwerpen gescand en gedigitaliseerd, kwamen historische personages virtueel tot leven en herrees het Essen van weleer. 

Behind the Scenes in the studio

In onze state-of-the-art Eindhovense volumetric videostudio vloeiden alle ingrediënten uiteindelijk samen tot een historische wandeling door Essen anno 1887. De acteurs werden één voor één gefilmd, waarbij alle bewegingen en emoties realistisch en tot in de kleinste details in 3D werden vastgelegd. Een bijzondere ervaring, ook voor de acteurs. “Ik heb in veel studio’s gewerkt, maar dit was echt compleet nieuw voor me. De volumetric video technologie is zo vooruitstrevend en het resultaat zo levensecht. Eerlijk gezegd snap ik nog steeds niet wat jullie nu precies doen, maar ik kan niet wachten op het eindresultaat!”, verwoordt Baum de grote verwondering van de cast.

Levensechte hologrammen 

Gelukkig voor het publiek werkt de techniek voor de schermen stukken eenvoudiger. Bij aanvang van de bijna twee uur durende citytour krijgen bezoekers een mobiele telefoon en een speciale mixed reality-bril van Nreal. GPS doet de rest en leidt ze langs 24 bijzondere plekken in de stad. Anders dan bij virtual reality-brillen verliezen de mixed reality-brillen de omgeving nooit uit het oog. Pas als de sensoren in de bril de digitale markeringen in de binnenstad herkennen, overlapt de virtuele wereld de werkelijkheid: mixed reality. De realistische hologrammen van hoofdpersonen en historische plaatsen worden zichtbaar, Essen 1887 komt tot leven. 

Impression
Credits: Visit Essen

“Volumetric video maakt het mogelijk om alle personages in een verhaal met al hun emoties op driedimensionale wijze over te brengen. “Als bezoeker weet je dan wel dat je je in een digitale wereld bevindt, maar je vraagt je nooit af of de acteurs echt gefilmd zijn. Met onze topcast vertellen we met Essen 1887 een waar verhaal, dat bezoekers bijblijft”, is de stellige overtuiging van regisseur Siebert.

Interactieve ontmoetingen 

Dat ware verhaal van Essen begint op de dag dat Alfred Krupp, uitvinder en directeur van het vermaarde staalbedrijf, wordt begraven. Een man met groot hart voor de Essenaren en dus loopt de hele stad uit om hem de laatste eer te bewijzen. Tijdreizigers uit de eenentwintigste eeuw belanden midden in deze drukte. Herbergier Hannes (Baum) is de stadsgids die ze als avatar door de geschiedenis van Essen loodst. 

Samen ontmoeten ze historische figuren als Wilhelmina Grillo, grondlegster van het nog steeds bruisende Grillo Theater. En het blijft niet alleen bij bijzondere ontmoetingen met bijzondere karakters. Gebouwen kunnen van dichtbij worden bekeken, er kan door ramen worden gegluurd. De vooruitstrevende technologie maakt het zelfs mogelijk eigenhandig de heilige Madonna te kronen. Als dat geen levende geschiedenis is!

Henning Baum in volumetric video

Interesse gewekt? 

Sinds de opening van Essen 1887 in april 2022 hebben al vele bezoekers de unieke stadswandeling gemaakt. Een mooi voorbeeld van hoe je met volumetric video en mixed reality een plaats creatief en positief op de kaart zet. Gefascineerd, geïnteresseerd? Samen met het NBTC maakten we een stappenplan waarmee Location Based Augmented Reality werkelijkheid wordt. Vraag dit handige stappenplan hier aan. 

14-09-2022
,