Bel ons

Expositie over de grenzeloze mogelijkheden van digital fashion

De toekomst van mode is virtueel!

De modewereld is aan een revolutie bezig. Een digitale revolutie die ver voorbij kasten vol tastbare kledingstukken reikt. Met extreem instagrammable pixel-couture, fashionable skins voor game-characters, en vooral ook met 3D designoplossingen die de mode-industrie digitaliseren en schoner maken. In de nieuwe expositie Screenwear – Exploring Digital Fashion verkent Design Museum Den Bosch deze digital fashion. 4DR Studios verkent mee. 

Mode gemaakt van pixels in plaats van katoen, wol of polyester is helemaal niet zo’n ver-van-mijn-kast-show als je zou denken. Grenzen tussen mode, games en sociale netwerken vervagen waardoor de virtuele wereld een nieuwe kansrijke afzetmarkt voor mode is. Voor gamers die hun characters in Fortnite en Sims van gesimuleerde designer-outfits voorzien of zelf als fashion forward avatar een concert bijwonen. Voor fashionistas die op social media digitaal flaneren in prachtige ontwerpen die in de echte wereld onbetaalbaar zijn. Virtuele kleding van de keizer, met verrassend realisme en zonder negatieve effecten als milieuvervuiling, kledingafvalbergen en slechte arbeidsomstandigheden.

Hyperrealistische hologrammen in high fashion

Vanaf vijftien oktober dompelen bezoekers van de expositie Screenwear – Exploring Digital Fashion in Design Museum Den Boschzich onder in de verrassende mogelijkheden van deze toekomstgeoriënteerde kijk op mode. Ze krijgen antwoord op vragen als ‘wat is digitale mode precies?’, ‘hoe draag ik het?’ en ‘wat betekent deze ontwikkeling voor industrie en samenleving?’. Maar vooral laat deze tentoonstelling de kleding van de toekomst ervaren. Bezoekers maken hun eigen modebewuste avatars en schitteren op hun social mediakanalen in de hipste, digitale creaties. En ze staan oog in oog met hyperrealistische modellen, gekleed in de ontwerpen van de nieuwste generatie modeontwerpers die de grenzen van realiteit verleggen.

Troll doll on steroids

Zoals de Finse ontwerper Leevi Ikäheimo, winnaar van de Exhibition Prize van de Designer’s Nest Award 2022. Zijn veelgeprezen collectie ‘NO PAIN NO GLAMOUR’ is een satirisch statement over hoe een bepaald lichaamsbeeld ons met de paplepel wordt ingegoten. Een statement waarin avatars met vervormde silhouetten hun felle kleuren showen. Zoals Leevi het zelf verwoordt: ‘Like a bodybuilder rave troll doll on steroids.’ In een gezamenlijke productie met internationaal platform van modetalent, New Order of Fashion, brengt 4DR Studios in Den Bosch een klein deel van Leevi’s digitale collectie tot leven. Als driedimensionaal hologram, in vol ornaat én vol natuurlijke beweging.

BTS NO PAIN NO GLAMOUR

Om die essentiële natuurlijke beweging van de twee uitverkoren creaties zo goed mogelijk te vangen, voerde danser/model Dani in de volumetric capturing stage van 4DR Studios een korte capoeira choreografie uit. Die gracieuze, energieke vechtdans legden we met beide outfits vast in één volumetric video, waarbij de ontwerpen via morphing naadloos in elkaar overvloeien. Deze productie geeft de kracht van volumetric video perfect weer: modemissie geslaagd!

Verken een uniek samenspel

In een volgend blog lees je meer over hoe dit unieke samenspel van 3D, digital fashion en natuurlijke beweging tot stand kwam. Wil je binnenkort op de eerste rij zitten bij een modeshow die de fashion van de toekomst en de toekomst van de fashion verbeeldt, dan is Design Museum Den Bosch tot 26 februari 2023 the place to be! Benieuwd naar jouw digitale mogelijkheden in de mode-industrie? Laat het ons weten en we geven je met plezier een presentatie. 

24-10-2022
, , ,