Bel ons

Chronosphere-onderzoek gegoten in een Finse true crime documentaire

In het hoofd van een killer met And Here Happened a Murder

Op de plaats delict in het hoofd kruipen van een heuse moordenaar en zijn gedachten luid en duidelijk horen. Klinkt even fascinerend als angstaanjagend? En net zo onmogelijk? Niet dus! Via het Chronosphere-project hielpen wij de Finse omroep Yle deze beleving te realiseren. Welkom bij de immersieve true crime documentaire And Here Happened a Murder.

Chronosphere, het gezamenlijke onderzoeksprogramma van Effenaar Smart Venue en 4DR Studios, timmert inmiddels alweer een aantal jaren innovatief aan de weg. Met financiële steun van Metropool Regio Eindhoven en de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland kunnen creatieve contentmakers, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven in deze unieke 3D-proeftuin alle mogelijkheden van volumetric video capturing ontdekken én benutten. Zoals de Finse publieke omroep Yle die hier de impact van immersieve media op gebruikers testte. 

And Here Happened a Murder - Passengers

Spannende true crime docu

Versterkt de verschijning van het eigenlijke personage in volumetric capturing het proces van verbinding en begrip met het perspectief van de innerlijke stem? Dat was de officiële onderzoeksvraag waarop Yle via Chronosphere antwoord zocht. Een aardig abstracte vraagstelling, gegoten in een concreet jasje van een true crime documentaire. Door het spannende verhaal te vertellen vanuit de optiek van de moordenaar wilde de omroep nagaan of het publiek zich kan verplaatsen in de slechterik en zijn wereld. 

De slechterik die Yle op het oog had als protagonist was een voormalige Finse bendeleider. Het contact met hem ging echter helaas verloren en zo ook het initiële idee. Op zoek naar een nieuwe invalshoek. Binnen de roerige setting van de Finse burgeroorlog van 1918 stuitte de omroep op een misdaad die zich heel goed bleek te lenen voor het Chronosphere experiment. Voor scriptschrijver Laura Majava was het nu slechts nog een kwestie van meer kennis vergaren over deze historische gebeurtenis en de living history-verhaallijn was geboren. In dit in een moderne setting geplaatste narratief, stal de moordenaar de laarzen van iemand uit de hogere klasse. Met dit uitgangspunt onderzoekt het verhaal ook de nog steeds bestaande ongelijkheidskloof. 

And Here Happened a Murder - Evidence and shoes

Omdenken naar desktop

Met de true crime documentaire wilde Yle ook de immersiviteit van het gehele genre naar een hoger plan tillen. Een uitdaging die voor het originele concept met augmented reality game technisch te hoog gegrepen bleek. De grote databestanden, maar vooral de driedimensionale omgeving vol losse 3D elementen maakt het spel simpelweg te zwaar voor de meeste smartphones. Opnieuw tijd voor omdenken. Programmeur Ruud op Den Kelder kwam met het plan om het augmented reality idee in te ruilen voor een desktopgame waarvoor het Chronosphere-project de digitale productie van één hoofdstuk realiseerde. Hierin wordt de gebruiker op de plaats delict geconfronteerd met de innerlijke gedachten van de enige levende ooggetuige: de dader. En dat levert aardig wat spanning en inzichten op. 

And Here Happened a Murder - Perspective from floor

Meer betrokkenheid, minder bijwerkingen

Hoewel de veranderingen in uitvoering de impact van de volumetric video veranderde, leverde het onderzoek interessante uitkomsten op. Voor het experiment werden de deelnemers ingedeeld in twee groepen. De ene groep speelde een gewoon computerspel, de andere de volumetric video-versie. Wat al snel duidelijk werd: de volumetric video-technologie verhoogt de kwaliteit van de experience aanzienlijk. De ervaring was levensechter: de gebruikers voelden zich meer betrokken en waanden zich echt onderdeel van de scène. Ook interessante kennis: uit de volumetric videogroep kwamen minder klachten over duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. Goede berichten die de voorzichtige conclusie rechtvaardigen dat storytelling door volumetric video een positief effect heeft op beleving en lichamelijke reacties. 

Immersieve impuls voor elk genre 

Dit spannende Chronosphere project toont hiermee ook duidelijk aan hoe volumetric video een krachtige, immersieve impuls kan geven aan storytelling. En zo een documentaire krachtiger en de beleving levensechter kan maken. Of het nu om true crime of elk ander onderwerp gaat. Misschien wel het verhaal dat jij in volumetric video met het publiek wil delen? Deel het dan eerst met ons, wij werken het graag samen met je uit tot een dijk van een experience!

Mede mogelijk gemaakt door Metropool Regio Eindhoven en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

01-03-2023
,