Bel ons

Uncharted Caves of Kyrgyzstan

Uncharted Caves of Kyrgyzstan, Chronosphere | Martin Edström

Dit is het verhaal van hoe we beginnen met een volledig nieuwe manier van verkennen, waarbij we slimme technologie in ons voordeel gebruiken in extreem afgelegen en moeilijk begaanbaar terrein. Door samenwerking tussen verschillende disciplines zijn we in staat enorme gebieden van de wildernis in volledig 3D vast te leggen – wat betekent dat we een klein deel van de planeet mee naar huis kunnen nemen voor verdere analyse.

De bergketen van de Tian Shan strekt zich uit over Kirgizië, Kazachstan en China. De projectlocatie, in het zuidoosten van Kirgizië, bestaat uit een dorre hoogvlakte die wordt doorbroken door grillige valleien waar de rivieren de zachte kalksteen hebben uitgeslepen. 

© Martin Edström

Aangezien de beschikbare informatie over het gebied schaars was, moest er vanaf nul af aan begonnen worden met het verzamelen van informatie. De belangrijkste doelstelling was het ontdekken van nieuwe grotten, wat met de nieuwe technologie een stuk efficiënter in zijn werk ging. 

Door middel van drones zijn er photogrammetry opnames van het gebied gemaakt, waarmee er een 3D model van het gebied ontwikkeld is. Deze modellen zijn enorm in omvang, en kunnen worden gebruikt in zowel complexe wetenschappelijke software om het terrein te analyseren, als in eenvoudigere formaten waarbij gebruikers in virtual reality door het verhaal kunnen wandelen.

In deze virtual reality ervaring willen we gebruikers uitnodigen om het gebied met ons, het expeditie team, te verkennen. Hierbij is het mogelijk om de wetenschappers, in volumetric capture, te ontmoeten alsof ze daar echt zijn. Als gebruiker word je door deze volumetric karakters door de ervaring geleid, waarbij je ook informatie krijgt over het gebied. 

Dit project is geleid door Martin Edström, award-winning National Geographic Explorer. De photogrammetry omgeving is in samenwerking met IVAR Studios ontwikkeld.

Mede mogelijk gemaakt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Metropool Regio Eindhoven, Effenaar en 4DR Studios.

,