Bel ons

Grenzen verkend: De dualiteit van fysieke en digitale materialen

We reizen steeds meer tussen een fysieke en digitale realiteit. Dit roept vragen op over de dominantie van het materiële tegenover het immateriële. Deze polariteit, evenals het grensgebied tussen beide, is een uiterst interessant gebied voor Envisions als lab dat wordt gedreven door experimenteel onderzoek naar nieuwe toepassingen van materialen. 

Envisions constateert, zowel bij partners uit de industrie als volgens en bezoekers van haar exposities en symposia, dat fysiek gemaakte materialen veelal “authentieker” worden ervaren dan digitaal verwerkte materialen. Maar waar ligt dit omslagpunt en kan een digitaal verwerkt materiaal een eveneens authentiek karakter kennen? Wat is er digitaal mogelijk binnen materiaalontwikkeling wat in de fysieke realiteit onmogelijk is en vice versa?

Samen met Envisions is er tijdens het Chronosphere onderzoek onderzocht wat de meest geschikte materialen zijn voor volumetric video, én hoe deze materialen zich verhouden op de mens. 

Voor het onderzoek zijn “avatars” in het leven geroepen, welke ieder inspelen op een textiel techniek. Doordat flexibele materialen het meest interessant zouden zijn is ervoor gekozen om de focus te leggen op textiel. 

Gedurende het onderzoek is naar voren gekomen dat kleine details van de stoffen minder scherp naar voren komen, vergeleken met reguliere video. In het werk van Envisions is de materialiteit van een ontwerp en de visuele aspecten zoals glans, transparantie en reliëf zeer belangrijk. De kleuren en het reliëf komen in de opnames naar voren, maar de andere materiaaleigenschappen kunnen in post-productie nog aangescherpt worden.

In de verwerking van de opnames is onderzocht wat de meerwaarde is van volumetric videotechniek. De 4D-techniek is zeer geschikt voor het vastleggen van lichamelijke en dynamische bewegingen van objecten die moeilijker te simuleren zijn. De techniek vangt de kleine nuances in de bewegingen. De kracht, spanning, beweging van gewrichten en de plooien van het textiel worden zeer realistisch overgenomen. De kracht van volumetric video zit hem dus in de bewegingen, tegenover kleine details.

Mede mogelijk gemaakt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Metropool Regio Eindhoven, 4DR Studios en Effenaar.

,