Bel ons

Essence of Presence

De mogelijkheden om bijzondere werelden te bouwen en daarmee bijzondere ervaringen te bieden lijken oneindig met de technieken voor XR. Maar er is toch echt één cruciaal gebrek. De werelden die we nu creëren zijn zonder leven. Er zijn geen mensen of dieren waarmee we onze ervaring kunnen delen – en als ze er al zijn komen ze vreemd en geknutseld op ons over. Op een onderbewust niveau vertrouwen we deze wezens niet. Ons instinct zegt dat er iets mis is. 

Echter verlangen we wel naar leven om ons heen – we zijn immers groepsdieren. We richten onze aandacht hoofdzakelijk op elkaar en hechten grote waarde aan de aanwezigheid van soortgenoten. We hechten zelfs zozeer aan de aanwezigheid van andere mensen dat we in hun bijzijn de volkomen fictieve wereld als meer “echt” en overtuigend ervaren. 

“The Essence of Presence” behelst precies dit principe tijdens het Chronosphere onderzoek. De grenzen van onze traditionele vooringenomenheid en wat wij ervaren als realiteit zijn opgezocht. 

Met het project The Essence of Presence zijn de menselijke vormen in verschillende gedaanten en rollen geïntroduceerd in virtual reality. Daarnaast is er onderzocht of een huisdier dezelfde overtuigende aanwezigheid had als een menselijk personage. 

Voor Essence of Presence zijn een aantal kunstwerken tot leven gebracht, door abstracte kunstwerelden te ontwikkelen waar de gebruiker doorheen kan lopen. Door dieren en mensen op te nemen in volumetric video kunnen we de intensiteit van de kunst versterken, door bezoekers te laten reizen door een levendige en bewegende VR-kunstwereld. 

Het doorlopen van de kunstwereld terwijl ze zich door echte schilderijen bewogen werd als zeer realistisch beschouwd omdat ze werden geleid door de volumetric personages en de hond. 

De geliefde dalmatiër die werd gefilmd is sinds de opnames overleden. De eigenaren kunnen de hond nog steeds zien en horen in VR met volumetric video en erkennen dat de diepe band die ze bij leven voelden nog steeds intact is. 

We kunnen dus met zekerheid zeggen dat de resultaten van het onderzoek positieve resultaten laat zien. Om jouw XR-werelden betrouwbaarder en levendiger te maken, is volumetric video de meest realistische en beste keuze!

Mede mogelijk gemaakt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Metropool Regio Eindhoven, 4DR Studios en Effenaar.

,