Dimitri Vegas zoals je hem nog nooit gezien hebt
In de afgelopen jaren zijn liveshows steeds populairder geworden. Tours en festivals worden groter en tickets worden steeds duurder. Tot Covid-19 om de hoek kwam kijken. Ineens was het niet meer mogelijk om jouw favoriete artiest live te zien schitteren. Een livestream op Instagram bleek niet dezelfde impact te hebben als een liveshow. Maar wat als deze shows nu naar de virtuele realiteit verplaatst worden. Is virtual reality dan de toekomst van de muziekindustrie?
Proof of concept
Er zijn al een aantal voorbeelden te vinden van verschillende artiesten welke een concert gegeven hebben in deze virtuele realiteit. Op allerlei manieren. Zo heeft Travis Scott een concert gegeven in de online battle royale-game Fortnite. Gedurende drie dagen vonden er op verschillende tijdstippen optredens plaats, welke ongeveer vijftien minuten duurden. Het verschil? De op Astroworld geïnspireerde omgeving en visuals zouden in het “echte leven” nooit nagedaan kunnen worden. Het voordeel? Travis Scott kon op deze manier zijn samenwerking met de game promoten én zijn nieuwe nummer op een unieke manier lanceren.
Maar ook The Weeknd is niet vies van een virtueel concert. Via TikTok heeft The Weeknd een virtueel liveconcert gegeven. De visuals, het decor, de bewegingen – één voor één dragen ze bij aan een unieke ervaring. Een ervaring welke bij een “echt” liveconcert lastig, tot niet, haalbaar zijn.
Écht virtueel live concert
Het nadeel van deze virtuele concerten? Er wordt gebruik gemaakt van een avatar van de artiest, waardoor je als gebruiker nog steeds niet het gevoel hebt dat je daadwerkelijk voor jouw idool staat. En dat kan beter. Namelijk met volumetric video!

Met volumetric video is het mogelijk om jezelf, en jouw bewegingen, te laten digitaliseren. Het voordeel hiervan? De bewegingen zoals jij die maakt, worden gedigitaliseerd. Tijdens de post-productie zullen we niks aan deze bewegingen aanpassen, aangezien je iemand goed kan herkennen aan zijn non-verbale communicatie. En dat is ook precies de kracht van volumetric video. Ondanks dat het een 3D asset is, zal je door herkenning een vertrouwd gevoel krijgen tijdens de virtuele ervaring.
Studio omgebouwd tot een Tomorrowland stage
Wij zien kansen op het gebied van virtuele concerten. In virtual reality, in augmented reality of zelfs voor een videoclip. De mogelijkheden van gedigitaliseerde artiesten zijn groot.
Om dit verder kracht bij te zetten, hebben we twee DJs en één DJ-duo bij ons in de studio mogen ontvangen om een set op te nemen in volumetric video. Dit betekent dus dat we ongeveer 2 uur aan volumetric video content moesten renderen… We hebben wat gevraagd van onze servers, maar na een maand waren de renders klaar en konden we de DJs laten stralen.



Maar voor we zover waren dat we het eindresultaat in handen hadden, hebben we een grondige pre-productie uit moeten voeren. Want hoe zorgen we ervoor dat de DJs daadwerkelijk aan de knoppen kunnen draaien? Door een DJ-set in onze studio te plaatsen, zo simpel kan het soms zijn. Tijd voor de DJs om hun magie te laten zien.
Wolfpack mocht het spits afbijten! Met twee man sterk betraden ze ons groene podium, waar we eerst een kostuumcheck doen. Want die wolvenmaskers van het DJ-duo moesten wel nog even getest worden. Nadat alles goedgekeurd was kon er gedraaid worden. En wat een energie hebben deze twee!



Nadat de studio weer afgekoeld was van de te vette set die Wolfpack neer had gezet, was het de beurt van Angemi om te laten zien wat hij kon. Deze Italiaanse creatieveling weet zeker hoe hij verschillende platen aan elkaar kan draaien. Zijn gezelligheid en enthousiasme zijn zo aanstekelijk, dat je binnen de kortste keren met je VR-bril op aan het dansen bent.
De hekkensluiters van de opnames zouden Dimitri Vegas & Like Mike worden. Jammer genoeg was Like Mike niet lekker en kon hij niet bij de opnames zijn. Maar ook zonder Like Mike kan Dimitri Vegas een mooie set neerzetten! De kennis en kunde straalde van hem af en hij zal zonder twijfel de voetjes van de vloer krijgen.

Toekomstmuziek
Het verhaal van virtual reality concerten is nog maar net begonnen en zeker nog niet afgeschreven. Wij denken dat er veel kansen liggen in het maken van virtual reality concerten voor artiesten, om op een hele andere manier iets unieks aan te bieden aan de fans. Maar naast een virtual reality concert zijn er nog veel meer mogelijkheden.
Ook een augmented reality concert kan zorgen voor een hogere fan engagement. Zo hebben we al eens met Clouseau een huiskamerconcert kunnen geven. Of wat denk je van een dansles met K3, zodat jij als eerste het dansje van de nieuwe single onder de knie hebt.
Promoot op een unieke manier jouw muziek, ga overal ter wereld op de foto met jouw fans of biedt de fans een unieke ervaring aan. Met volumetric video zal het verschil tussen werkelijkheid en virtualiteit nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn voor een unieke ervaring.
We zijn benieuwd op welke manier jij deze techniek in zou willen zetten om nieuwe, en bestaande artiesten innovatief op de kaart te zetten. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Geïnteresseerd? Wij ook! Dus laten we snel kennis maken met elkaar.
Muziek, behind the scenes