Kijkje achter de schermen in het oude Franse legerkamp
De geschiedenis van Waalre komt tot leven in een nieuw podwalk app langs het Kunstroutenetwerk
Gemeente Waalre, een gemeente ten zuiden van Eindhoven, gevuld met natuur en geschiedenis. Hoe kan deze geschiedenis beter naar de mens gebracht worden, dan middels een podwalk? Dat is precies waar Gemeente Waalre op dit moment mee bezig is – een immersieve verhalende wandeling ontwikkelen langs het Kunstroutenetwerk. Nils van Keulen, projectleider bij de gemeente Waalre: “In samenwerking met app-bouwer Elements, geluidsstudio Make en verhaalontwikkelaar Story Matters wordt er gewerkt aan deze podwalk. Voor de inpassing van de augmented reality belevingen in de app hebben we 4DR Studios uit Eindhoven gevraagd.”
Gedurende de podwalk neemt een professionele verteller je mee door het gebied. Er wordt stilgestaan op de plekken waar de geschiedenis sporen achter heeft gelaten in het landschap, zoals enkele kuilen op de open heidevlakte. Uit de vondsten, documenten en historische kaarten blijkt dat dit vuurplaatsen waren die toebehoren aan een Frans legerkamp, welke in 1800 voor ongeveer 6 maanden hier in Waalre gesitueerd was. Om de gebruiker helemaal onder te dompelen in deze periode, laten we een drietal Franse soldaten tot leven komen op deze plek, waar ze zich in hun vrije tijd aan het vervelen waren.
Kijkje achter de schermen
Voor het ontwikkelen van de augmented reality beleving zijn de drie Franse soldaten opgenomen in onze volumetric capture stage. Van Keulen: “Ik heb gekozen voor deze unieke studio omdat we hier scenes 360 graden rondom in 1 take kunnen opnemen en digitaliseren, om later te worden gebruikt in AR-toepassingen. Alle details van de menselijke bewegingen en emoties worden levensecht vastgelegd.”

Voor de opnames zijn re-enactment acteurs ingeschakeld. Naast groot enthousiasme hadden deze acteurs ook veel kennis over Franse soldaten, klederdracht en gewoontes uit die tijd.
Voor de start van de opnames zorgen de heren ervoor dat ze, geheel in stijl en historisch correct, klaar zijn voor de strijd. “Nee, deze veldfles werd toen niet gebruikt op het legerkamp”, weet Maxim Munnig Schmidt te vertellen aan mede-acteur Jan Sleegers. Ondertussen wordt met Ed van Haaster getest of de pijp in de studio goed opgenomen wordt. Dit kan namelijk wel een uitdaging worden, aangezien de steel van de pijp relatief dun is en daardoor misschien niet goed vastgelegd kan worden door de camera’s.
Natasja Paulssen, CEO en founder bij 4DR Studios: “Met alle drie de heren maken we testopnames. Worden alle flosjes aan de outfits goed gepakt door het systeem? Smelten er geen stoffen samen? Kunnen alle acties uitgevoerd worden binnen onze opnamecirkel? En die hoed van Jan Sleegers, die zou ook nog wel eens een uitdaging kunnen gaan worden…”
Gelukkig lijken er geen fouten te zitten na het maken van een test opname en kan de beleving gefilmd gaan worden.
Stap mee terug de tijd in
Eén voor één worden de Franse soldaten opgenomen in de studio waarbij er ondertussen ook rekening gehouden wordt met de choreografie zoals deze van te voren bedacht is. Te beginnen met Ed, welke als taak heeft gekregen om te ijsberen, terwijl hij – enigszins zonder vertrouwen – kijkt naar de twee jonge soldaten.

Zoals gewoonlijk in die tijd werd veel tijd besteed aan het onderhouden van het wapen. Maxim is er dan ook rustig bij gaan zitten om zijn wapen schoon te maken. Jan kijkt als jonge soldaat rustig toe hoe Maxim dit uitvoert, terwijl hij uit een beker wijn drinkt.
Op een andere plek in de podwalk wordt met augemented reality het voormalige station van Aalst-Waalre zichtbaar gemaakt. In 1866 werd de spoorlijn tussen ’s-Hertogenbosch en Luik geopend en stopte de trein ook bij dit station. In 1945 is de laatste trein vanaf het station vertrokken en de rails werden in 1962 verwijderd. Tegenwoordig ligt er een fietspad. Met de augmented reality techniek kun je rondom het gebouw lopen en met de levensechtheid van de volumetric video-opname kun je kennismaken met de perronwachter die op de volgende trein staat te wachten.


We kunnen bijna gaan ontdekken
Naar verwachting zal de podwalk app rond oktober 2023 gelanceerd worden. Vanaf dan is het mogelijk om het Kunstroutenetwerk van Gemeente Waalre te ontdekken en kennis te maken met de Franse soldaten en de perronopzichter, welke bij ons zijn opgenomen.
digital tour guide, behind the scenes, Living History, storytelling