Bel ons

Immersieve stadiontour vol iconen en fan engagement

Volumetric video maakt de voetbalclubliefde nog groter

Dwalend door de catacomben van het Philips Stadion sta je plots oog in oog met oud-goalie Hans van Breukelen. Of met huidig sterspeler Cody Gakpo. Een droom voor voetbalfans die volumetric video virtuele werkelijkheid maakt. Samen met PSV Eindhoven verzorgt 4DR Studios een immersieve stadiontour vol digitaal fan engagement, prominente clubpersoonlijkheden en bijzondere ontmoetingen. Een inkijkje in een Eindhovens een-tweetje. 

Stadiontours zijn uiteraard niets nieuws. Iedere zichzelf respecterende voetbalclub biedt bezoekers de kans om stadionplekken te ontdekken die normaal verboden terrein zijn voor het publiek. Maar er zijn weinig voetbalclubs waar je tijdens zo’n tour clubiconen van toen en nu tegen het lijf loopt. Zulke memorabele momenten ervaren bezoekers wel in het Philips Stadion in hartje Eindhoven. De voetbalclub integreerde namelijk de techniek van volumetric video in de stadiontour waardoor sportieve smaakmakers een belangrijke rol spelen. De bijzondere plekken in het hypermoderne stadion en de rijke historie van de ruim honderd jaar oude club komen zo driedimensionaal tot leven. 

Drie PSV-persoonlijkheden

Als Eindhovens bedrijf werkte 4DR Studios maar wat graag mee aan deze interactieve, persoonlijke tour. In onze volumetric capturing studio filmden we drie PSV-persoonlijkheden die elk op eigen wijze verbonden zijn met de successen van de voetbalclub. Zo is daar oud-algemeen directeur en ereclublid Toon Gerbrands die kan terugkijken op drie landstitels, drie Johan Cruijff-schalen en één KNVB-beker. Of oud keeper Hans van Breukelen die met PSV zes keer het Nederlands landskampioenschap en een Europacup I in de wacht sleepte. En last but not least: sterspeler Cody Gakpo die tijdens zijn recente WK-debuut de eerste oranjegoal scoorde.

De levensechte beelden die we van deze drie PSV-iconen schoten, integreerden we vervolgens met de al bestaande stadiontour. Op vier locaties binnen de rondleiding kunnen bezoekers vloerstickers scannen waarna de augmented reality-wereld zich ontvouwt. Zo staan ze samen met Hans van Breukelen in het clubmuseum waar de legendarische keeper een uniek verhaal vertelt. Of beleven ze een momentje in de kleedkamer met Cody Gakpo. En natuurlijk gaan alle PSV-iconen met plezier en geduld met iedere bezoeker op de foto. Ook een voordeel van augmented reality: de digitale atleten hebben geen overvolle wedstrijdschema’s, raken nooit moe of geblesseerd en een winterstop kennen ze ook al niet. 

Emotionele band

Voor PSV is deze immersieve verrijking van de stadiontour via augmented reality een perfect middel om gedenkwaardige en deelbare momenten met fans te creëren: “Deze toevoeging zorgt voor een interactief digitaal aspect dat zeer goed aanslaat bij de jeugd. Daarnaast zorgt het voor aanwezigheid van prominente PSV’ers, uniek om aan te bieden in een tour.” Een mooi voorbeeld van fan engagement: creatieve, inclusieve activiteiten die de emotionele band tussen sportclub en supporter versterken. Want als iets emotie is, is het wel voetbal. Met volumetric video heeft fan engagement nu ook een virtueel aspect. 

VR-trainingen voor speler en trainer

Naast het creëren van mooie stadionmomenten, biedt volumetric video de sportwereld nog een aantal voordelen. Bijvoorbeeld met gepersonaliseerde XR-filters voor social media waarmee fans realistische digitale kopieën kunnen maken van voetballegendes om ze overal te laten opduiken. Of wat te denken van VR-trainingen die spelers in een virtuele omgeving helpen omgaan met stress of die coaches elke spelersbeweging vanuit iedere kant laten analyseren. 

Ook scoren met volumetric video?

Zoals gezegd kent de immersieve stadiontour bij PSV geen winterstop. Bezoekers kunnen het hele jaar door een virtuele tour met gegarandeerde ontmoetingen met clubiconen boeken. Een aanrader, al zeggen we het zelf. Net zoals volumetric video inzetten voor meer fan engagement dat is. Ben jij toevallig beslisser bij een sportclub of -bond en geïnteresseerd in manieren om de fan engagement van jouw organisatie te verhogen? 4DR Studios denkt graag met je mee over immersieve mogelijkheden die scoren. Neem dus zeker contact met ons op! 

26-01-2023
, ,