Bel ons

Een kijkje achter de schermen van een digitale modeshow

Volumetric video geeft fashion virtuele eeuwigheidswaarde 

In een eerder blog vertelden we al over Screenwear – Exploring Digital Fashion, de expositie waarmee Design Museum Den Bosch bezoekers een uniek kijkje in de nabije toekomst van mode gunt. Met volumetric video technologie geeft 4DR Studios de tentoonstelling een extra dimensie. Door digitale couture in een driedimensionale beleving te veranderen. Hoe dat in zijn werk ging? In dit blog duiken we achter de groene schermen van deze bijzondere productie. 

Voor Screenwear vroeg Design Museum Den Bosch en New Order of Fashion, het internationale platform van modetalent, 4DR Studios om met volumetric video en augmented reality een mini-modeshow op de tentoonstelling te realiseren. Zonder modellen van vlees en bloed, zonder tastbare stoffen. Twee outfits uit de bekroonde digitale collectie ‘NO PAIN NO GLAMOUR’ van de Finse ontwerper Leevi Ikäheimo werden geselecteerd om op de expositie als driedimensionaal hologram te schitteren. Vol vloeiende, natuurlijke bewegingen van model en materialen. Maar dan uitgevoerd als virtual fashion. 

Production Screenwear

Groene emmer vol camera’s

Een pittige opgave én een heel mooi experiment om de kracht van volumetric video te tonen. Want als er één technologie is die de fashion van Ikäheimo realistisch en relatief snel tot digitaal leven kan brengen, is het volumetric video wel. En dus veranderde onze volumetric capturing studio voor een dagje in een modeatelier. Voor een leek lijkt onze studio niet veel meer dan een ronde, lege bak. Niets is minder waar. Deze groene emmer is uitgerust met 32 camera’s die alles wat er gebeurt van alle kanten filmt, zodat er een allesomvattend, driedimensionaal totaalbeeld ontstaat. De kleur groen is trouwens niet lukraak gekozen: deze kleur komt het minst vaak voor in de natuurlijke kleuren van mensen en leent zich daardoor het beste voor realistische beelden. 

Screenwear production

Levensechte illusie

Voor deze productie kozen we voor een ‘veilige’ en een ‘uitdagende’ outfit. De veilige keuze was gemaakt van leer, waarvan we zo goed als zeker wisten dat het er prachtig uit zou zien in volumetric video. De uitdaging zat ‘m vooral in de outfit gemaakt van haartjes en spikes: eigenzinnige materialen die door de camera’s moeilijker worden opgepikt dan het meer eenduidige leer. Om de natuurlijke beweging van beide creaties zo goed mogelijk op camera te vangen, voerde ons model in beide outfits een korte capoeira choreografie uit. Een slimme keuze; dankzij de gracieuze bewegingen in deze Braziliaanse vechtdans springen bij beide kledingstukken de fraaie kleuren er bijna letterlijk uit en komt vooral van de leren outfit de tactiliteit tot zijn recht. Het leren pak beweegt exact mee met de verrichtingen van het model en, zonder het kledingstuk aan te kunnen raken, weet je precies hoe glad en soepel het aanvoelt. Die levensechte illusie is precies de kracht van volumetric video. 

Two outfits

Oneindige beleving

Na het filmen werden de outfits in postproductie geoptimaliseerd en gefinetuned zodat de volumetric beelden uitstekend kunnen worden gebruikt in de augmented reality-omgeving van de expositie. In eerste instantie was het idee om slechts één van de twee outfits digitaal te presenteren in Design Museum Den Bosch. Het resultaat van beide ontwerpen was echter zo fraai dat we ze allebei aan het publiek wilden showen. Om het ene kledingstuk heel soepel over te laten lopen in het andere, gebruikten we morphing. Deze techniek heeft als bijkomend voordeel dat er een loop ontstaat en de beleving dus oneindig doorgaat. Ideaal voor een doorlopende tentoonstelling. 

Tijdens de digitale expositie kijk je in eerste instantie naar een podium waarop helemaal niets gebeurt. Maar zodra je de iPad op dat podium richt, voert het model op het podium de verfijnde dans uit die te zien is op de iPad. Gekleed in de onalledaagse designs van Leevi Ikäheimo die natuurlijk meebewegen. De ontwerper zelf is trouwens ook zeer onder de indruk van het resultaat: “It looks really detailed; even the eyelets on the mask are very sharp!

Eyelets on the mask

Duurzame fashion statements

Voor 4DR Studios is deze uitdaging een mooie testcase die aantoont dat volumetric video ook van grote toegevoegde waarde kan zijn voor de modewereld. De vloeiende bewegingen en tactiliteit die met volumetric video natuurgetrouw worden vastgelegd, lenen zich voor tal van fashion statements. Duurzame statements waarbij modeshows enkel gesimuleerde happenings zijn of waarbij virtuele couture wordt gecreëerd zonder gebruik van meters kostbare, vaak niet zo milieuvriendelijk vervaardigde stoffen. Plus: virtual fashion blijft tot in de lengte der dagen bewaard waardoor de mode van vandaag en morgen eeuwigheidswaarde krijgt.

Kom dat zien, kom onderzoeken

De tentoonstelling Screenwear – Exploring Digital Fashion is nog tot en met 26 februari 2023 te zien in Design Museum Den Bosch. Komt dat dus zien! Wij zijn benieuwd naar je reactie en we zijn ook erg geïnteresseerd in verder onderzoek naar deze nieuwe mogelijkheden en willen graag met de modewereld verder experimenteren met de virtuele zeggingskracht van de meest uiteenlopende stoffen en materialen. Laat het ons dus vooral weten als je samen met ons deze nieuwe kant van fashion verder wil ontwikkelen!

24-11-2022
, ,