Bel ons

4DR Studios schiet Studio 100 te hulp met volumetric video

Rollercoaster, rollerskates …  money shot!

Eén van de grootste Belgische exportproducten van pakweg de laatste 25 jaar is Studio 100. Het mediabedrijf van Gert -Amai Gertje!- Verhulst is met concepten als Samson en Gert, Kabouter Plop en Het Huis Anubis een grote speler in de internationale wereld van kinderamusement. Ook spelers van wereldformaat hebben soms hulp nodig bij het realiseren van hun ideeën. Voor de jeugdserie GameKeepers hielp 4DR Studios Studio 100 daarom bij het filmen van een spectaculair ‘money shot’. Een primeur die naar meer smaakt!

Twee november jongstleden maakte 4DR Studios zijn Vlaamse televisiedebuut. Achter de schermen dan wel, maar toch! In de Ketnet-serie GameKeepers draait alles om gaming. Lang verhaal kort: in elke aflevering komen de tieners Sari en Mats in een ander spel terecht. Die spellen moeten ze winnen om de mensheid te behoeden voor de Game Master die naar wereldheerschappij streeft. Een hele uitdaging, voor de twee helden en voor het mediabedrijf. Met name het shot waarin Mats over een achtbaan rolschaatst, bezorgde Studio 100 kopzorgen.

Behind the Scenes money shot Gamekeepers

Virtuele actie op de achtbaan

In de aflevering ‘Rollercoaster’ moet GameKeeper Mats binnen de tijd een wild en ruig parcours afleggen. Op een achtbaan, op rollerskates. In de eigen filmstudio van Studio 100 lukte het niet het spectaculaire shot goed te filmen. Logisch, want Mats rolschaatst natuurlijk niet echt over een achtbaan. Een greenscreen zou in theorie uitkomst kunnen bieden bij de digital production. Het vinden van de juiste camerahoek, de juiste belichting en plek op de achtbaan in de praktijk slurpt in de praktijk echter bakken met geld en (productie)tijd op. Een ondoenlijke klus, dus zocht Studio 100 naar een alternatieve oplossing voor de virtual production. 

Die oplossing werd gevonden in de volumetric capturing stage van 4DR Studios. Met volumetric video kon het bepalende money shot exact naar wens worden geschoten. Dankzij de tientallen camera’s en lampen wordt de actie hier aan alle kanten in het mooiste licht gefilmd. Waarna er nog alle vrijheid is om in postproductie de juiste kijkhoek en belichting te bepalen. Dat biedt zeeën van creatieve mogelijkheden. Een speciaal voor deze productie ontwikkelde prop gaf het shot nog meer realisme. Doordat Andres Doise, de acteur die gestalte geeft aan GameKeeper Mats, op deze bewegende standaard staat, beweegt hij namelijk heel natuurlijk, alsof hij echt op rolletjes over een achtbaan suist. 

Studio 100 - Gamekeepers - prop

Frame voor frame 

Na de opnames werd de volumetric videobeelden in postproductie bij 4DR Studios opgepoetst in het Holosys systeem. In Studio 100 verwerkte editor Guy Meel vervolgens de volumetric video met het softwareprogramma Unreal en werden de beelden aan de productie toegevoegd. Fundamentele zaken als de juiste belichting en in- en uitzoomen werden frame voor frame bepaald en iedere beweging van Mats minutieus in elk fragment ingepast. Hoe goed dat gelukt is? Kijk het terug in de aflevering Rollercoaster van GameKeepers. 

Unieke usercase 

Voor 4DR Studios geldt de samenwerking met Studio 100 als een interessante primeur. Tot nu toe focusten we ons met de volumetric videotechnologie immers vooral op augmented reality en virtual reality. Met deze unieke usercase hebben we nu bewezen dat we met volumetric video relatief eenvoudig en snel waardevolle money shots kunnen maken. En kregen we de smaak zwaar te pakken! In andere gezamenlijke projecten willen we daarom dit nieuwe toepassingsgebied in de televisiewereld verder onderzoeken. Tv-producent met een geweldig, maar ingewikkeld idee voor een money shot? Laat het weten via info@4drstudios.com.  We denken graag met je mee in volumetric video-mogelijkheden. 

03-11-2022