Bel ons

4DR Studios en Effenaar Smart Venues tonen Chronosphere portfolio

DDW 22: Get set for digital humans in the metaverse!

Het is weer de Week van Dutch Design! Vanaf 22 oktober staat Eindhoven boller dan bol van experimentele ontwerpen, creatieve crossovers en vernieuwende technologie. Kolfje naar de hand van 4DR Studios en Effenaar Smart Venues. En dus is ons Videolab op creatieve hotspot Strijp-S één van die bolwerkjes. Tijdens DDW22 nemen hologrammen er hun intrek! 

Begonnen als Dag van het Ontwerp is Dutch Design Week in een kleine 25 jaar uitgegroeid tot het grootste designevenement van Noord-Europa. Ruim 2.600 designers presenteren hier elke oktober negen dagen lang werk en concepten aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit jaar luidt het overkoepelende thema: ‘Get Set!’. Een luide oproep tot een mentaliteitsverandering bij ontwerpers en burgers: van voorbereiding naar actie. In een wereld die steeds meer op zijn kop staat, is de juiste mindset nodig om slimme coalities te smeden en uitdagingen samen aan te gaan. 

Met de expositie ‘Digital humans in the metaverse’ laten initiatiefnemers 4DR Studios en Effenaar Smart Venue de vruchten zien van slim samenwerken aan uitdagende projecten. Samen onderzoeken we continu de mogelijkheden van videorealistische, digitale mensen voor educatieve, gedragsveranderings- en kunstprojecten. 

Creatieve proeftuin 

Dat doen we in het kader van Chronosphere, ons gezamenlijk, vooruitstrevend onderzoekstraject. Deze creatieve proeftuin waar experimentele contentmakers, relevante onderzoeksinstellingen en bedrijven volumetric videotechnologie ontdekken, onderzoeken en inzetten om hun experimentele ideeën virtueel vorm te geven. Hieruit is al een fraai en levendig portfolio ontstaan. Elf van deze tussen- en eindproducten presenteren zich tijdens DDW22 in 3D in Videolab. Een kleine greep:

De digitale erfgoedproductie De Franse verovering van Maastricht maakten we samen met zusterbedrijf Dutch Rose Media voor de gemeente Maastricht. Op deze interactieve expositie stappen bezoekers via een augmented reality app in een gedigitaliseerde versie van een 250-jarige stadsmaquette. In de volumetric capturing stage van 4DR Studios veranderden acteurs in driedimensionale hologrammen die de 21ste -eeuwse bezoekers weg- en geschiedeniswijs maken in de 18e eeuw waar avonturen tot leven komen. 

Meer empathie voor dementie 

Van een heel ander kaliber is D’mentia. In Nederland hebben naar schatting bijna 300.000 mensen dementie en dat aantal groeit de komende jaren gestaag met de vergrijzing mee. De nieuwste virtual reality-versie van de laagdrempelige training -ooit gestart als fysieke cabine- D’mentia laat deelnemers realistisch en indringend ervaren hoe het voelt om in een beginnend én vergevorderd stadium van dementie te verkeren. 4DR Studios produceerde de hologrammen voor deze door IJsfontein ontwikkelde VR-beleving. Op deze krachtige manier hoopt Stichting into D’mentia empathie en begrip te verhogen voor dementerenden en hun naasten. En kunnen zorginstellingen medewerkers deze sympathieke ervaring eenvoudiger en goedkoper aanbieden. 

Into D'mentia - Get set for digital humans in the metaverse

In de ban van een moord

True Crime is hot. Maar And here happened a murder van de Finse nationale omroep Yle is niet de zoveelste podcast over dit onderwerp. In deze documentaire vol storytelling gaat de true crime-fan met behulp van volumetric video op onderzoek uit. En volgt ter plekke de gedachten van de enige ooggetuige … de moordenaar. 

And here happened a murder - Get set for digital humans in the metaverse
Bron: Future Media Hubs

Future Static 

Met Effenaar Smart Venue als mede-initiatiefnemer, mag muziek natuurlijk niet ontbreken. Daarom als uitsmijter: de multidisciplinaire Coloray. Voor wie ‘m niet kent: de groten der aarde draaiden in 2019 zijn Can’t Stop, non stop. Zijn debuutalbum Future Static is vertrekpunt naar de virtuele wereld van Coloray. Hij zag glashelder voor zich hoe die wereld eruit moest zien, met Chronosphere lukte het hem zichzelf in die wereld te plaatsen. Het resultaat: een galerij met digitale kunstwerken, een imponerende dome en drie waanzinnige shows die, elk in een eigen visuele stijl, dynamisch zijn gekoppeld aan een nummer van Coloray’s debuutalbum. Een voorproefje:

Tot DDW22! 

Wij hebben erg veel zin om deze en al onze andere projecten tijdens Dutch Design Week in ons eigen Videolab te laten zien. Hopelijk zien we ook jou in 3D! 

18-10-2022