Bel ons

Fresh Perspectives

De opkomst van virtuele mode

Ons leven wordt meer en meer virtueel georiënteerd. Als het om mode gaat, zijn we op zoek naar meer virtuele en meeslepende mogelijkheden om mode naar een hoger niveau te tillen. Virtuele mode wordt een groot onderdeel van onze online identiteit omdat er zoveel meer mogelijk is in de virtuele wereld. Door mode te digitaliseren bied je de mogelijkheid voor mensen over de hele wereld om modeshows te bekijken, verspilling van kleding tegen te gaan en mode op een meeslepende manier te vereeuwigen. Combineer verbeelding met digitalisering en je creëert het meest innovatieve modeatelier dat je kunt hebben. De opkomst van virtuele mode is nog maar net begonnen.

Door de opkomst van virtuele mode zijn we een experimenteel project gestart met het Utrechtse modecollectief Studio PMS, waarbij we authentieke outfits van verschillende en ongebruikelijke materialen, kleuren, en de bijbehorende bewegingen virtueel vastleggen. Studio PMS is voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame manieren om mode te communiceren. Waar Studio PMS de taal van de mode perfect spreekt door jarenlange ervaring, ademen wij immersieve technologie. De digitale focus die Studio PMS op mode heeft, past heel goed bij ons werk van volumetric video en immersieve technologieën. Samen zoeken we naar nieuwe manieren om mode te presenteren. Welkom bij Fresh Perspectives.

Studio PMS (Puck, Merle, Susan)

Een nieuw perspectief op mode

Om dit virtuele alternatief te realiseren, wilden we samenwerken met een modeontwerper die de wereld van de haute couture kent, affiniteit heeft met textiel en textielbewerking en werkt met ongebruikelijke materialen. Hiervoor werkten we samen met modeontwerpster Marlou Breuls, wiens werk zich kenmerkt door authentieke handgemaakte elementen met een hoge modegevoeligheid en ongewoon materiaalgebruik. Haar werk is ook een reactie op sociale thema’s en maakt gedurfde statements in vorm en kleur, wat haar een perfecte partner maakt voor dit project.

Breuls werkt momenteel aan haar nieuwste modecollectie en zal centraal staan in de XR-fashion show die in de tweede fase van dit project zal worden gerealiseerd. Het is belangrijk om te zien hoe complexe materialen virtueel worden vastgelegd in volumetric video voordat we de volgende fase ingaan. In deze eerste volumetric test-productie hebben we geëxperimenteerd met verschillende complexe outfits en verschillende materialen en hebben we hun bewegingen, onderliggende details én kleuren getest.

Amsterdam based fashion designer Marlou Breuls

Een eerste blik

Om creatief en technisch waardevolle inzichten te krijgen in de materialen die gebruikt gaan worden in Breuls nieuwste collectie, hebben we tijdens onze eerste volumetric testproductie complexe materialen getest. Complexe materialen, organische ontwerpen, gedecoreerde materialen die eruitzien als een tweede huid en dierlijke expressies in kunstmatig ogend materiaal.

Case 1

Second skin

Rijkelijk versierde materialen die passen bij het menselijk lichaam, die lijken op een tweede huid. Het is belangrijk om meer complexe materialen als deze vast te leggen. Het opmerkelijke was dat veel kleine details zichtbaar waren, zoals de oranje stippen op de outfit, maar ook onderliggende tatoeages en zelfs gelaatstrekken.

Case 2

Complexity of materials

De materialen voor deze outfit waren een grote uitdaging omdat er een zwaardere applicatie aan een fragiel onderdeel hing. Het is een grote uitdaging om deze complexiteit van materialen in volumetric video vast te leggen. Op sommige plaatsen smelt het materiaal samen met de huid, of verdwijnt het materiaal voor de helft.

‘Hoewel het een moeilijke productie was vanwege de materialen, leverde het een uniek resultaat op. Op sommige plekken versmelt het materiaal goed met de menselijke huid, het maakte de outfit op de één of andere manier compleet’ – Studio PMS.

Technologie en modecreatieven leren van elkaar

Terwijl wij technische verbeteringen zagen voor de eerste opnames, zagen Studio PMS en Marlou Breuls mogelijkheden voor surrealistische mode-effecten die verder gaan dan de traditionele mode settings. Zoals het mengen van de menselijke huid en de materialen met elkaar. Nu we de eerste fase hebben afgerond, gaan we de volgende fase in. In de komende maanden realiseren we een virtueel en duurzaam alternatief voor traditionele modeshows; een XR-fashion show waar de nieuwste modecollectie van Marlou Breuls virtueel gepresenteerd zal worden. Tijdens de volumetric test-producties en de realisatie van de XR-fashion show, zetten we onze visuele experimenten om in een fashion report waarin we al onze geleerde lessen en nuttige inzichten over dit project verzamelen. Naast de moderapportage maken we ook een fashion lookbook voor de volumetric video’s waarin we elk proces van elke fase tot het maken van de XR-modeshow toelichten. Een collectieve richtlijn voor modevernieuwers.

Een intieme dans tussen mode en technologie

Door een nieuw type modeshow te creëren welke duurzamer is en onmiddellijk toegankelijk voor miljoenen geïnteresseerden, kun je de manier veranderen waarop klanten mode consumeren en zien.

Een evolutie van virtuele mode is begonnen.

10-11-2021