Bel ons

STUDIO PMS x 4DR studios

Recent hebben wij STUDIO PMS mogen ontvangen in onze studio. Puck, Merle en Suzanne (PMS) zijn constant op zoek naar nieuwe innovatieve manieren om hun werk onder de aandacht te brengen. STUDIO PMS wil er namelijk voor zorgen om de mode-industrie minder hiërarchisch, conservatief en passief te maken en slaan daarom vaak de handen ineen om met diverse technologieën te werken. Hieruit ontstond het idee om te experimenteren met hun outfits en de verschillende materialen in volumetric video capturing.

Het verhaal achter STUDIO PMS

PMS staat ook wel bekend als het premenstrueel syndroom onder vrouwen. De betekenis luidt ook wel dat er op PMS ‘geen peil te trekken’ is, wat in lijn ligt met de ontwerpfilosofie dat STUDIO PMS toepast in hun werk. Deze betekenis geeft weer wat de achterliggende waarden zijn in hun werk; vrijheid en interdisciplinariteit. De vrijheid om samen te werken met verschillende (social) mediums en technologieën die zij geschikt achten voor hun werk. Plus, de afkorting van het premenstrueel syndroom (PMS) is ook natuurlijk een humoristische knipoog naar de mannelijke technische wereld.

Juist door de sterke boodschap en de bijzondere ontwerpfilosofie, ontstaan er samenwerkingen waarin 3D-modelling, virtual reality, animaties en augmented reality een grote rol (kunnen) spelen in hun modecollecties. Door dit experiment is dus ook volumetric video capturing toegevoegd aan hun innovatieve lijstje!

Een volumetric experiment

In de beelden hieronder kun je duidelijk zien wat voor materialen er gefilmd zijn. Semi-transparante kant, gebreide stof, leer, en meer.

Gebreid en kant

Het semi-transparante kanten materiaal is een stof die moeilijk vast te leggen is in volumetric video, maar het is veel beter gelukt dan we hadden verwacht. De blauwe gebreide broek die je in de afbeelding ziet, is ontworpen door ODE AAN OMA (een eerbetoon aan alle grootmoeders). Tegenwoordig is er een modekloof tussen de jonge en oudere generatie. Vakmanschap, kennis en verhalen van de oudere generatie is juist een inspiratiebron die ODE AAN OMA waardeert en dit wil laten zien in hun werk.

De vrouw achter de sluier

Bij deze opname is er een sluier gebruikt, die het gezicht van de persoon laat zien. Het geeft een geweldig effect omdat haar gezicht juist langzaam wordt onthuld.

In bovenstaande afbeeldingen kan er worden gezien hoeveel details in volumetric video capturing kan worden vastgelegd. De tekeningen en de teksten worden zeer gedetailleerd weergegeven in ‘Afrikaanse jurk’, ter ere van Internationale Vrouwendag. Ook laat de beweging van de jurk zien hoe de stof zelf beweegt, hoe dik het materiaal is en juist door rond te lopen worden de afbeeldingen nóg beter weergegeven

Doordat de resultaten van dit experiment boven onze eigen verwachtingen waren, is er intern ook nog geëxperimenteerd met de Afrikaanse jurk.

Om dit effect voor elkaar te krijgen is de standaard shader in Unity gebruikt en zijn de metallic en smoothness waarden veranderd. Door een zwarte achtergrond, beperkte lichtinval en wat extra puntlichten toe te voegen aan de opname, is de metallic versie van de Afrikaanse jurk verwezenlijkt.

Dankzij de recente 3.5 update van het Holosys systeem, kon er in de opnames meer worden gespeeld met een dramatische belichting. De postfilter is verbeterd waardoor de mesh rustiger is geworden. Doordat er een spotlight op de jurk wordt gezet, komen de graphics er zeer gedetailleerd uit. Hierdoor krijgt de omliggende setting een hele andere sfeer.

Credits photogrammetry: Het 3D-model wat is gebruikt voor de Afrikaanse jurk komt van Azad Balabanian, via Sketchfab.

17-03-2021