Bel ons

Voordelen van volumetrc video in het voetbal

Op dit moment worden de voetbalfans en de marketing voor de voetbalteams benadeeld door COVID-19, aangezien alle sociale bijeenkomsten zijn uitgesteld of zijn geannuleerd: inclusief de wedstrijden. De voetbalteams moeten nieuwe manieren bedenken om (inter)nationale fans te kunnen bereiken. Hier komt de XR-industrie om de hoek kijken, met de vele opties voor mixed-mediaoplossingen om fans te kunnen bereiken! In dit artikel vertellen wij vier manieren én voordelen over hoe volumetrische video kan bijdragen voor fans en voetbalmarketing!

XR in de voetbalindustrie

XR-technologie behoort tot een van de grootste trends in de sportmarketing. Door COVID-19 zijn de publieke sociale bijeenkomsten geannuleerd, waaronder ook voetbalwedstrijden. Doordat voetbalwedstrijden zijn geannuleerd, is er meer behoefte aan voetbal gerelateerde content die fans thuis kunnen bekijken. COVID-19 biedt een kans om virtuele (voetbal)ervaringen te introduceren bij de nieuwe generatie. Voetbalfans willen op alle mogelijke manieren in contact komen met hun favoriete teams en spelers, XR-technologieën bieden daarin veel mogelijkheden. Zo werd in 2018 bijvoorbeeld de AR Snapchat en Facebook filters van de FIFA-wereldbeker geïntroduceerd.

4 Manieren van volumetrische video in voetbalmarketing en fans

In dit artikel nemen wij jou mee in vier verschillende manieren hoe je volumetrische video kan inzetten bij voetbal! Met volumetrische video is het mogelijk om sprekende en bewegende voetbalspelers in 3D vast te leggen. Wanneer dit wordt gecombineerd met AR of VR kunnen voetbalspelers overal verschijnen. Als je nieuwsgierig bent naar wat volumetrische video precies is, klik dan hier!

1. Sociale mediafilters

Filters op Instagram en Snapchat zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden.
Enkele voetbalclubs zijn meegegaan in deze trend en hebben hun gepersonaliseerde XR-filters gecreëerd om in contract te komen met fans. Fans konden bijvoorbeeld facepaint filters in de kleuren van hun favoriete club gebruiken als filter, maar met volumetrische video technologie kunnen we nóg een stap verder gaan! Met deze technologie is het mogelijk om een realistische digitale kopie te maken van voetballegendes van clubs. Op deze manier zullen legendes -wanneer de filters geladen zijn-, voor de fans te zien zijn, waar en wanneer de fans maar willen.

2. Creëer momenten met fans(maak een deelbare en gedenkwaardige omgeving, zoals de PSV-tour en de eindejaar boodschap).

Foto’s maken met spelers of in dit geval een foto maken van een hologram van de spelers zijn natuurlijk makkelijk en snel te delen via social mediakanalen. Als voorbeeld hebben de Dallas Cowboys recent een AR Boot geplaatst ‘Pose with the Pro’s!’ waar fans foto’s konden maken met hun favoriete spelers. Als de fysieke en de digitale wereld namelijk samenkomen, opent zich een nieuwe wereld voor (inter)nationale fans met dit soort nieuwe technieken.

Het creëren van memorabele momenten met fans is natuurlijk erg belangrijk in de sport, ervoor zorgen dat deze momenten worden gedeeld met wereld is net zo belangrijk. Emotie is namelijk een van de redenen waarom mensen naar voetbal kijken en wat is nu beter om je fans te bereiken met emotie? Het gebruiken van visuele storytelling in combinatie met overtuigende content kan een zeer effectieve en sterke strategie vormen voor naamsbekendheid van clubs. Daarnaast is het ook een sterke manier om de band tussen teams- en spelers en (inter)nationale fans te versterken!

Naast alleen het bezoeken van wedstrijden, bezoeken voetbalfans ook stadions voor rondleidingen: van kleedkamers tot de dug-outs, hierin worden bijna alle belangrijke locaties getoond tijdens de rondleiding. Alleen zie je zelden een speler of een clublegende verschijnen, dat is namelijk niet vanzelfsprekend tijdens zo’n tour. Samen met PSV hebben wij dit wél mogelijk gemaakt. Tijdens de PSV stadiontour kunnen voetbalfans op vier locaties een Augmented reality ervaring meemaken met volumetrische video! Op elk van deze locaties in de stadiontour zal een speler of een clublegende verschijnen in 3D en zal jou meer vertellen over de locatie waar je nu bent. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om met hun op de foto te gaan. Op deze manier worden geweldige locaties die fans bezoeken verbonden met voetbaliconen, wat de stadiontour nog persoonlijker en interactiever maakt.

3. Training (het helpen van spelers om met stress om te gaan door middel van VR; oefenen zonder op het veld te staan)

Virtuele trainingen kunnen nooit worden vergeleken worden met de échte fysieke trainingen op het veld. Volgens Raúl Peláez, hoofd sporttechnologie, innovatie en analyse van FC Barcelona, kunnen XR-technologieën veelbelovend zijn en kunnen ze een goede aanvulling zijn bij voetbalopleidingen. Om een situatie op het veld te analyseren kan er een simulatie worden nagemaakt om het beste resultaat te behalen, maar het moet zo realistisch mogelijk zijn, geen videospel. Volgens Peláez zijn videobeelden in het voetbal essentieel en kunnen de coaching skills echt worden verbeterd zodra de simulatie in 3D vanuit elke hoek kan worden bekeken. Hier zou volumetrische video juist aan kunnen bijdragen omdat coaches in staat zijn om elke beweging vanuit elke hoek kunnen analyseren. Op deze manier kan er het beste worden aangegeven wat verbeterd moet worden in het spel.

4. Het stadion thuisbrengen

Live uitzendingen van voetbalwedstrijden beperken zich meestal tot specifieke camerapunten om de wedstrijd te kunnen bekijken. Met volumetrische video is het mogelijk om de komende jaren een nieuwe manier van ‘voetbal kijken’ te introduceren! Door 3D-beelden van de wedstrijd te creëren kan de wedstrijd via mobiele apparaten overal verschijnen, zelfs op de salontafel of op een tapijt in de woonkamer, zo kan de wedstrijd vanuit elke hoek worden bekeken. Dit kan niet alleen een revolutie betekenen om de voetbalwedstrijd te bekijken, maar het biedt ook de mogelijkheid voor het team om de voetbalprestaties te evalueren en het spel te verbeteren op basis van de 3D-beelden.

Conclusie

De XR-industrie kan om meerdere redenen, zoals hierboven beschreven, erg nuttig zijn in de voetbalindustrie. Het is een geweldige kans om fans meer te betrekken bij de clubs en digitaal in contact te brengen met hun favoriete teams en spelers. Social mediaeffecten kunnen fotomomenten met fans creëren waar en wanneer zij willen. Het draait allemaal om de emotionele connectie tussen fans en voetbalclubs, door deze te delen kan de populairteit en de naamsbekendheid enorm verhogen. Aan de andere kant kan de XR-industrie ook de spelers zelf helpen, door na te denken over hun eigen voetbalskills en die van teamgenoten te analyseren. Volumetrische video legt elke beweging en voetbalskills van de spelers vast, net zoals de coaching vaardigheden om het beste resultaat te kunnen behalen. Volumetrische video brengt fans persoonlijke ervaringen met hun favoriete team en spelers, omdat de XR-industrie voortdurend blijft groeien en zich blijft innoveren!

Als je nieuwsgierig bent geworden naar hoe wij volumetrische video in de praktijk brengen, kijk dan door ons portfolio voor verschillende projecten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

14-09-2020