Bel ons

De evolutie van mode

When Fashion meets tech

Modeshows worden het laatste decennia als een van de grootste events van het jaar gezien, ondanks dat de shows al zeker een eeuw meegaan. Op dit moment zijn er veel technologische trends waar de mode industrie stapje voor stapje mee begint te experimenteren! Steeds meer modemerken werken samen met technische bedrijven en daarom nemen wij jou mee door de geschiedenis van modeshows en wat de toekomst met zich mee gaat brengen. Daarna vertellen wij alles over ons allereerste modeproject in samenwerking met het Summa Fashion College en wat wij hebben geleerd tijdens deze productie.

De huidige modetrends

Mode is een enorme industrie die zal blijven groeien, de verwachte groei zal tussen 2020 en 2025 dan ook op de 5,5% zitten. Maar deze groei komt niet uit het niets, modebedrijven zoeken constant naar manieren om zich te ontwikkelen en te verbeteren. Doordat de interesse naar technologie steeds groter wordt ontstaan er meer samenwerkingen tussen modebedrijven en technische bedrijven. Een voorbeeld hiervan is, is dat modemerken meer beginnen te experimenteren met AR EN VR. Zo kan je bijvoorbeeld accessoires zoals hoeden, sieraden en schoenen passen in Augmented reality of Virtual reality. Zo heeft WANNA KICKS een app waarmee gebruikers virtueel schoenen kunnen passen om te zien hoe ze staan, om vervolgens te beslissen de schoenen wel of niet te kopen. Ook zien modeshows kansen in samenwerkingen met tech-bedrijven om te blijven innoveren.

Summa in de 4DR Studio

Throwback naar de geschiedenis van modeshows

Aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw ontstond het idee om modellen de modecollectie te laten presenteren. Haute couture modeontwerpers lieten meestal actrices of dansers hun modecollectie presenteren in hun huis. Fotografen waren daarentegen niet toegestaan om het uitlekken van de collectie te voorkomen.

De modeweken, ofwel de ‘fashionweeks’ zijn zeer belangrijke jaarlijkse evenementen in hoofdsteden over de hele wereld. De eerste modeweek was dan ook in New York 1943, gevolgd door Florence in Italië in 1951. Echter werd Florence omgeruild voor Milaan in 1958, had Parijs haar eerste modeweek in 1973 en London in 1984.

‘The new look’ werd gecreëerd door Dior, de ontwerper was een van de eerste die fotografen toestond foto’s te maken van de shows. Hierdoor veranderde de focus van de modeshows van klanten naar publieke publiciteit.

In de jaren ‘70 nam de confectiemode de haute couture over. In de daaropvolgende 10 jaar bracht de Britse mode een rebelse look naar de modeshows, waarbij Vivienne Westwood afstand nam van de tradities.

In de jaren ‘90 kwam er dan ook een revolutie in de mode industrie, supermodellen als Cindy Crawford en Claudia Schiffer namen de focus van ontwerpers af. Het ging niet alleen meer om de kleding, ook de modellen, de sfeer, het decor en de locatie waren net zo belangrijk.

De nieuwe generatie modeshows

Traditionele modeshows hebben vaak hetzelfde concept zonder al te veel vernieuwing.

Dit begint echter te veranderen door de komst van de mixed media industrie. Accenture Nordics presenteerde tijdens de Helskini Fashion Week 2019 vele mogelijkheden voor samenwerkingen tussen mode en technologie. Er zijn bijvoorbeeld beperkte zitplaatsen en mensen die modeshows willen bijwonen komen vanuit heel de wereld, wat dus kan resulteren in teleurstellingen. Ook zijn de kosten van de modeweken enorm. Wanneer technologie en mode samenkomen, is het resultaat een modeshow die toegankelijk is voor een groot publiek van over de hele wereld.

Volumetrische video kan een oplossing bieden voor modeshows en hierdoor een breder publiek trekken. Kijkers kunnen meekijken waar en wanneer zij willen, via het internet is het namelijk mogelijk om de modeshow te live streamen. Door technologieën als volumetrisch video kunnen mensen van over heel de wereld –die niet aanwezig kunnen zijn vanwege de locatie of beperkte plaatsen- toch de modeshow meemaken alsof zij er écht bij zijn.

Supermodel Ashley Graham in VR over de wereld te zien

Tegelijkertijd zal volumetrische video kosten besparen. Van deelnemers die geen kaartje hoeven te kopen om naar modeshows te gaan, tot ontwerpers die geld besparen voor de locatie. Met VR is het mogelijk om compleet nieuwe werelden te creëren waarin volumetrische modellen de nieuwste modecollecties kunnen laten zien. Waarom zoveel tijd besteden aan het zoeken van de perfecte locatie, als je zelf de perfecte wereld kan creëren en de modellen er doorheen laat lopen?

Ook zullen bijvoorbeeld verkeersproblemen als gevolg van de toename van het reizen verminderen. Hoe meer mensen de show online kunnen bekijken, hoe minder mensen hoeven te reizen, wat uitstoot van gas en verkeersproblemen verminderd.

Onze eerste stap in de wereld van mode: Afstudeershow voor Summa Fashion College

Afgelopen maand hebben wij samen met Summa Fashion College en de afstuderende studenten gewerkt aan een volumetrische modeshow. Aan het einde van elk schooljaar wordt er een afstudeershow georganiseerd waarin studenten hun ontwerpen kunnen laten zien. Echter is de reguliere afstudeershow vanwege de coronacrisis dit jaar niet doorgegaan.

Tijdens dit project hebben wij samen met de studenten een virtuele modeshow in augmented reality gemaakt, waarin de studenten in volumetrie zijn gefilmd. Elke outfit is dan ook gefilmd in onze studio, waarin de outfits werden gedragen door de modellen of door de ontwerper zelf. Zo konden de studenten hun outfits toch in de afstudeershow laten zien, maar dan in een nieuw innovatief jasje!

De pre-productie was een uitdaging omdat wij vrij weinig tijd hadden de outfits uitvoerig te kunnen testen in de studio. Bovendien waren de outfits al klaar, waardoor eventuele aanpassingen niet mogelijk waren. Op basis van onze ervaring en enkele testen zijn we erin geslaagd om alle outfits klaar te maken voor productie.

Tijdens de productie hebben wij gezien hoe verschillende stoffen en kleuren eruit zien in volumetrie. Omdat wij de outfits niet van tevoren hadden gezien, moesten wij ter plaatse experimenteren. Zo zijn er kleine veranderingen toegepast, zoals het veranderen van accessoires en kapsels om een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken en dat is beter gelukt dan verwacht.

Summa Model positioneert in echte omgeving

Post productie

De postproductie verliep vlot. Voor ons was het erg nuttig om te zien hoe verschillende outfits eruit zagen in de volumetrie. Zo hebben we veel geleerd in het bewerken van verschillende stoffen en kleuren. Ondanks de uitdagingen, hebben we oplossingen weten te vinden om het best mogelijke resultaat te halen! Nieuwsgierig over deze uitdaging, lees dan hier over onze laatste challenge.

De AR-app

De volumetrische video’s zijn samengevoegd in de Crafted AR app, gemaakt door Dutch Rose Media. Op deze manier konden de studenten wel een modeshow houden, maar niet op traditionele manier. Bovendien kan er een veel groter publiek worden bereikt via een app en kan iedereen die geïnteresseerd is in de afstudeershow de show bekijken. De app is zowel beschikbaar in de App Store en Google Play.

Het lijkt er op dat bedrijven, merken en ontwerpers binnen de mode industrie steeds meer experimenteren met technische ontwikkelingen. Door de jaren heen is de mode industrie steeds meer aan het veranderen. Van een kleine showroom in een huis naar een multidimensionale catwalk. In dit nieuwe tijdperk biedt technologie vele mogelijkheden om modeshows voor iedereen toegankelijker te maken en de reistoename als gevolg van de modeweken sterk te verminderen. Aan de andere kant kunnen bedrijven experimenteren met elke vorm van MR/VR/AR of 360-graden video en natuurlijk volumetrische video. Onlangs hebben wij dan ook als tech-bedrijf samen met modestudenten een AR-modeshow gerealiseerd. Wij hebben kunnen zien hoe verschillende outfits, stoffen en kleuren eruit zien in volumetrie en hebben hierdoor waardevolle kennis en ervaring opgedaan voor verdere projecten!

25-08-2020