Bel ons

Social media filters met volumetric video

Ook wij zijn niet vies van een potje voetbal en waren daarom enorm blij dat wij een samenwerking met PSV te pakken hadden! Samen met PSV hebben wij voor seizoenkaarthouders en leden van de business club een eindejaar boodschap ontwikkeld waarmee Donyell Malen iedereen persoonlijk kwam bedanken! Voor alle fans is hier ook een social media filter uit ontstaan.De wens was natuurlijk om een social media filter te creëren waarin Donyell Malen daadwerkelijk beweegt. We hadden gelukkig de volumetric video assets van de eindejaarboodschap en die beelden hebben wij gebruikt voor het social media filter! Dat bleek lastiger dan gedacht…

Volumetric video is een gloednieuwe 3D-technologie in de wereld en wordt tot op heden nog niet of nauwelijks gebruikt voor social media filters. Aan ons de uitdaging om hiermee te pionieren. De eerste uitdaging was het importeren van de volumetric video, vooral omdat het een veel grotere bestandsgrootte heeft dan dat een social media filter aankan (4 MB). Als oplossing hiervoor hebben wij de volumetric video in feite uit elkaar gehaald en de afbeeldingen per frame (textures) verkleind, de 3D-mesh versimpeld en deze in een ander formaat geëxporteerd. Hierdoor werd het toch mogelijk om enkele secondes volumetric video te gebruiken in de social media filter.

Instagram: Problemen met de policy van SparkAR

Het eerste plan was om de social media filter op Instagram te publiceren. Toen wij deze bij SparkAR indienden werd de filter niet geaccepteerd. De reden hiervoor was dat de filter geen foto’s van échte personen mag hebben. Ons argument dat we niet met platte foto’s werkte, maar met volumetric video zette helaas geen zoden aan de dijk. SparkAR bood geen oplossing, dus was het tijd om verder kijken.

Snapchat: Wat zijn de mogelijkheden met Lens Studio?

Nadat we van SparkAR een afwijzing kregen zijn we de mogelijkheden met Lens Studio van Snapchat verder gaan onderzoeken. Al vrij snel kwamen we erachter dat het importeren van frames en de 3D-modellen goed lukte! Ook het testen van de filter ging beter dan verwacht en er waren ook geen problemen met de policy. Nadat wij de puntjes op de i hadden gezet, is de filter ingediend bij Snapchat en binnen één dag geaccepteerd en gepubliceerd.

‘Het was ontzettend leuk om de filter te bekijken. Binnen een paar seconde kon ik een PSV-speler naast me, op de tafel en op een tapijt zetten. Overal waar ik ben kan ik hem zien. Ook kreeg ik hele leuke reacties van personen die geen verstand hebben van deze specifieke techniek,’ vertelt Richard Coopmans -developer bij Dutch Rose Media en verantwoordelijk voor het maken van deze social media filter.

‘De uitdaging lag heel erg in het importeren van het volumetric video-bestand. De social media filters zijn relatief klein, ongeveer 4 MB, maar elke frame van de video is groter dan 4 MB. Hoe gaan we dit oplossen? Die oplossing zat hem in het uit elkaar halen van de video, de afbeeldingen per frame te verkleinen en de 3D-mesh te versimpelen,’ vertelt Casper Moerkerk, volumetric capture operator van 4DR studios – verantwoordelijk voor het succesvol filmen van voetballer Donyell Malen in de studio en de bewegingen in de social media filter -. De beweging zat erin en alle fans konden de filter gebruiken op Snapchat!

Een ontzettend leuk project met een zeer complex randje, maar wij zijn erg trots op het resultaat!

24-06-2020
, ,