Bel ons

Volumetric Video-studio van 4DR Studios is thuis in de Effenaar

Op de dinsdagmiddag van de DDW waren de rollen in Eindhovens poppodium de Effenaar voor een keer omgedraaid. De genodigden staan te dringen op het podium, verwachtingsvol over wat zich achter het gesloten doek afspeelt. Om kwart voor vier slaat een luid ‘Light, camera, action!’ van PSV-directeur Toon Gerbrands de gordijnen uiteen. Middenin de zaal: een metershoge arena, bekleed in groene stof en behangen met tientallen camera’s en lampen. 4DR Studios is officieel geopend. De eerste Volumetric Video-studio van Nederland waar digitale personen realistisch tot 3-dimensionaal leven komen.

‘Hij is groter dan ik in mijn dromen dacht”, had Natasja Paulssen, oprichter en directeur van 4DR Studios tijdens haar presentatie al een beetje gewaarschuwd. En inderdaad is de studio een flinke. Maar dan heb je ook wat. Paulssen kwam 2 jaar terug met Volumetric Video in aanraking en legt het kort uit: “Met Volumetric Video kun je een mens van vlees en bloed levensecht vangen in 3-dimensionale, bewegende beelden. Het arsenaal aan camera’s in de groene studio leggen simultaan alle bewegingen van de persoon van alle kanten vast en zet die beelden om in integraal bewegend 3-dimensionaal beeld. Haarscherp en compleet met alle rimpeltjes en gezichtsuitdrukkingen die elk mens uniek maken.” Paulssen, toentertijd ook al creative director van Dutch Rose Media, was dan ook direct verkocht toen ze 2 jaar terug voor het eerst van deze technologie hoorde.

Snijvlak van cultuur en technologie

In het Franse bedrijf 4D Views vond Paulssen de ideale leverancier voor de gewenste Volumetric studio. In CAG Ventures, een initiatief van Antea Group en Centric vond ze daarnaast een investeerder met oog voor nieuwe markten, nieuwe producten en innoverend vermogen. In de grote zaal van de Effenaar vond ze ten slotte de ideale thuisbasis voor de studio. Overdag zijn er bijna nooit concerten, dus voldoende ruimte voor Volumetric Video. En dat werkt allemaal weer kanten op, is de overtuiging van Jos Feijen, directeur van de Effenaar: “Met onze smart venues begeven we ons al erg op het snijvlak van cultuur en technologie, twee werelden die steeds meer met elkaar verstrengeld raken. Met bijzondere resultaten. De komst van 4DR Studios biedt hiervoor zeker grote toegevoegde waarde. Samen kunnen we heel mooie dingen creëren.”

Nog maar net geopend, maar dat creëren van mooie, 3-dimensionale dingen gebeurt al regelmatig in 4DR Studios. Afgelopen maandag nam bijvoorbeeld een band 3-dimensionale beelden op om het nieuwe album een extra laag realiteit mee te geven. “Met een leadzanger die zijn stem kwijt was, dus dat was een extra uitdaging’, vertelt Paulssen. Thijs Verhulst, E-commerce & Playlist Manager bij launching partner Warner Music ziet in ieder geval zeker toekomst in Volumetric Video binnen de muziekindustrie: “Ik geloof in het creëren van betekenisvolle een-op-een relaties tussen fan en artiest. Het gaat in de muziek steeds meer om het totaal aan ervaringen. Nieuwe vormen van content zoals Volumetric Video, kunnen hieraan bijdragen.”

3-dimensionale voetbalvedette

Voor Toon Gerbrands was de dinsdagmiddag de tweede middag op rij in de Volumetric studio. Een dag eerder stond hij hier namelijk samen met een van de jonge voetbalvedettes 3-dimensionale beelden te schieten waarmee levensechte interactie mogelijk wordt tussen (digitale) voetbalheld en supporter. Ook de PSV-directeur ziet dus duidelijk potentie in deze nieuwe vorm van film maken. PSV is mede daarom ook launching partner van 4DR Studios. Gerbrands: “De werelden van topsport en entertainment komen steeds dichter bij elkaar. Volumetric video geeft deze ontwikkeling een nieuwe dimensie. Het is voor PSV een eer om launching partner te zijn voor dit innovatieve project. Wij werken enorm graag samen in de regio Brainport Eindhoven en we zijn er trots op dat deze studio nu hier beschikbaar is.”

23-10-2019